Interessen for Bitcoin og kryptovaluta vokser i rasende fart over hele det afrikanske kontinentet. Mange peker på ustabile finanssystemer som årsaken.

Bitcoin har i flere afrikanske land, deriblant Uganda og Sør-Afrika vært et av de desidert mest brukte søkeordene ifølge data fra Google Trends. «Bitcoin» er det mest brukte søkeordet i Sør-Afrika, og lignende tall kan en se i flere andre afrikanske land. Bitcoin appellerer spesielt til den oppvoksende generasjonen i flere afrikanske land, ifølge BBC-spaltist Catherine Byaruhanga.
Peace Akware, en ung dame fra Ugandas hovestad Kampala, håper at hennes investeringer i Bitcoin vil vokse nok til at hun kan få råd til en bil. Martin Serugga, en annen fra Kampala, underviser unge folk om kryptovaluta ukentlig. Interessen for kryptovaluta er økende i hele regionen.

Politisk og økonomisk uro
I Zimbabwe falt nylig deres lengesittende president Robert Mugabe. Prisene på Bitcoin skjøt i været i det afrikanske landet grunnet den politiske uroen. Zimbabwe har tidligere slitt med hyperinflasjon og det er en voksende trend i landet hvor Bitcoin og andre kryptovaluta har tatt over som det foretrekkende betalingsmiddelet. Prisene på bitcoin i Zimbabwe har lenge lagt langt over normalprisen verden over. Den Zimbabwe-baserte kryptobørsen Golix.io selges Bitcoin for øyeblikket til en verdi rundt 15.500 amerikanske dollar per enhet. Prisen på de fleste internasjonale kryptobørsene ligger til sammenligning i underkant av 10.000 dollar i skrivende øyeblikk.

Papa-Wassa Chiefy Nduom – en av lederne for en av Afrikas største investeringsbanker – ghanesiske Gruope Ndoum tok nylig til orde for at landet bør bytte ut amerikanske dollar mot Bitcoin som pengereserver. Han begrunner det med dollarens stadige nedgang i verdi og kjøpekraft. Han er også bekymret for en ny finanskrise som kan ramme afrikanske land hvor økonomiene er for tett knyttet til den amerikanske dollaren. Videre forklarer Ndoum at pengereserver knyttet mot blockchainteknologi kan hindre et stadig problem i mange afrikanske land – nemlig korrupsjon. Korrupsjon og ledere som stjeler offentlige midler ville kunne hindres ved en offentlig blockchain med full transparens, mener Ndoum.

Mål om en felles valuta
Bitcoin og kryptovaluta har en stadig økende interesse i store deler av Afrika. Det Østafrikanske Felleskap(EAC) – en overnasjonal organisasjon med mål om å skape en felles toll- og valutaunion ikke ulikt EU har lenge jobbet med å implementere en felles valuta i medlemslandene. Kenya, Uganda, Sør-Sudan, Tanzania, Rwanda og Burundi er medlemmer av organisasjonen. Sentralbanken i Tanzania har lenge hatt Bitcoin på agendaen. I fjor uttalte sjefen for sentralbanken at den økende bruken av kryptovaluta byr på utfordringer for å nå målet om en felles valuta mellom landene i organisasjonen. Liknende uttalelser har kommet fra sjefen for sentralbanken i Kenya.
Bernard Dadi, sjef for nasjonale betalingsystemer i Tanzanias sentralbank, mener at Bitcoin er ødeleggende for det overnasjonale samarbeidet mellom landene. Han melder også om at sentralbanken har hentet inn eksperter på kryptovaluta fra ulike land for å rådføre seg om hvorvidt landene skal tillate, regulere eller innføre et forbud mot de virtuelle valutaene.
Sentralbankene i en hel rekke afrikanske land har nylig utstedt advarsler mot å kjøpe bitcoin og andre kryptovalutaer. Foreløpig har det blitt med advarsler, men det har ikke hindret det totale volumet av bitcoinhandler i de Øst-Afrikanske landene å skyte i været. Bitcoinentusiaster i de Øst-Afrikanske landene bruker i all hovedsak sider som Localbitcoins.com og de lokale børsene Remitano, Bitpesa og Xapo for å handle Bitcoin.

Ukentlig volum på Localbitcoins i Tanzanianske Shilling. Foto: Skjermdump, www.coin.dance

Telekombølgen skyldte over Afrika
De stadig mer populære alternative betalingsløsningene Bitcoin og kryptovaluta tilbyr har en lengre historie i flere afrikanske land enn i den vestlige verden. Nordmenn er etter hvert blitt svært familiære med betalingsløsninger som Vipps. Å bruke mobilen for å betale er ingenting nytt – spesielt ikke i enkelte afrikanske land. En av årsakene skyldes manglende bankvesen og tilgjengelighet for allmenheten i flere fattige land. Mobilløsninger for betaling tilbyr mange hundrevis av millioner i utviklingsland uten tilgang til bankkontoer digitale måter å lagre eller bruke penger på. Kryptovaluta regnes av mange som en videreføring av dette.

M-pesa, en mobilapp, ble i 2007 lansert av Vodafone for teleselskapene Safaricom og Vodacom – de to største telekomselskapene i Kenya og Tanzania. Mobilappen hadde som formål å tilby folk i utviklingsland en mulighet for å komme inn under mer konvensjonelle bankløsninger. Appen tilbyr brukere å ta penger inn, ut og betale med dem i likhet med en ordinær bankkonto. I dag har appen titalls millioner av brukere i land som Kenya, Tanzania, Afghanistan, India og Sør-Afrika. Bitcoins voksende interesse i Afrikanske land blir av mange sett på som en videreføring av de mer utradisjonelle betalingsløsningene som har tatt mange land med storm.

Leave a comment