Det er en måned til det mye omtalte møtet sparkes i gang 19. mars i den argentinske hovedstaden. Kryptovalutaer vil bli et diskutert tema blant stormaktene.

G20 er en sammenslutning og et forum for diskusjon for de største økonomiene i verden, inkludert EU. Forumet er ment som et internasjonalt organ for samarbeid. Både franske og tyske myndigheter har på forhånd meldt fra om at de vil ta opp regulering av kryptovaluta på det prestisjefulle møtet. 19. og 20. mars vil finansministrene og sentralbanksjefene i samarbeidslandene møtes for å diskutere ulike temaer, inkludert kryptovaluta.

Det er ventet stor spenning i forkant av møtet. Negative signaler fra møtet kan fort påvirke prisene på kryptovaluta i en nedadgående trend slik en så da nyhetene om reguleringer fra Sør-Korea og Kinas ytterligere forsøk på å stenge ned kryptovalutahandel i landet.

Initiativ fra Europas stormakter

Det er Frankrike og Tyskland – Eus største økonomier – som tar initiativ til å diskutere temaet. De ønsker å finne løsninger og samarbeid rundt tema for alle landene.

Finansminister Siv Jensen sa rundt i fjor i et skriftlig svar til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg at hun ville avvente møtet i Buenos Aires før hun kom med noen konklusjoner på hvordan Norge skal behandle kryptovaluta.

Samtidig som EUs stormakter ønsket samarbeid på reguleringer av kryptovaluta kom det blandede meldinger fra EU. Sentrale skikkelser i EUs sentralbank gikk ut og avfeide at de så på regulering av kryptovaluta som et viktig tema.

I et brev til den argentinske regjeringen som i år har ansvar for å avholde møtet uttrykker finansminister i Frankrike, Bruno Le Maire, og Tysklands finansminister Peter Altmaier bekymring for kryptovaluta og hvilke følger volatiliteten kan utgjøre for investorer.

I brevet kommer det frem at de ser muligheter for teknologien bak kryptovalutaer – blockchain. Samtidig mener de at overnasjonale reguleringer må til for å hindre at kryptovaluta blir brukt til kriminelle formål.

Det er ikke kommet konkrete forslag til reguleringer fra landene, men dette vil bli diskutert på toppmøtet.

USAs finansminister støtter diskusjon om kryptovaluta

Tidligere denne måneden sa USAs finansminister Steven Mnuchin at han støttet oppunder EU-stormaktenes initiativ til samtaler om kryptovaluta.

Dette kom etter høringen i Senatets komite med ansvar for banker som endte med en stor oppgang for de fleste kryptovalutaer. Signalene fra høringen, som vil være med å danne grunnlaget for hvordan verdens største økonomi forholder seg til kryptovaluta, var positive.

Mnuchin har tidligere uttalt at han ikke ser på kryptovaluta som en trussel mot finansiell stabilitet, men at han er bekymret for bruken av digitale penger til hvitvasking og annen kriminalitet.

I januar meddelte Mnuchin at landets myndigheter hadde nedsatt en gruppe som vil se nøyere på kryptovaluta.

Usikkert utfall

Ettersom det ikke er kommet noen konkrete forslag, eller signaler som tyder på det, er det vanskelig å spå utfallet for toppmøtet. Etter høringen i senatets komite med ansvar for banker, samt etter uttalelsene fra sentrale kilder i EUs sentralbank, er det lite trolig at reguleringer betyr noe form for forbud.

Det kommer tydelig frem i brevet at formålet med reguleringer må være å hindre at kryptovaluta brukes til kriminelle formål.

G20 består av Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, Storbritannia, USA og EU.

Kina har lenge hatt en svært negativ tilnærming til kryptovaluta. I september stengte landet ned alle lokale kryptobørser og forbød ICOer. Nylig gikk landet enda lengre i sitt forsøk på å hindre kinesere i å hindre kryptovaluta. Det folkerike landet gjorde det forbudt med reklame for alt krypto-relatert på kinesiske sider, og vil også blokkere IP-adresser til utenlandske sider som selger kryptovaluta.

Sør-Korea er et av de største markedene for kryptovaluta. Diskusjonen rundt tema har foregått høylytt i landet de siste månedene. Landet innførte nylig reguleringer som gjør at alle som ønsker å kjøpe kryptovaluta må registrere seg med ekte navn. I følge myndighetene var dette for å hindre skattejuks og mulighetene til å hvitvaske penger gjennom kryptovaluta. Reguleringene har imidlertid hatt en laber effekt i det øst-asiatiske landet. Sør-Koreanske medier meldte uker etter at reguleringene tredde i kraft, at svært få faktisk hadde tatt i bruk sitt ekte navn, slik reguleringene pålagte dem. Høyesterett i landet vil mot sommeren ta stilling til hvorvidt reguleringene er grunnlovsstridig.

Av G20-landene er Japan ofte regnet som landet som har den mest positive tilnærmingen til kryptovaluta. I landet er kryptovaluta regnet som lovlig betalingsmiddel av myndighetene.

Leave a comment