Bitcoin har siste uken etter et dramatisk fall på nyåret stabilisert seg godt over 8.000 dollar. Frykten i markedet har sunket. Onsdag formiddag er prisen på en Bitcoin nesten 9.300 dollar. De andre kryptovalutaene følger med opp.

Det var en dramatisk start på nyåret for investorer som satt med penger i kryptovaluta. Bitcoin falt fra et toppnivå på over 20.000 dollar til et bunnpunkt knapt over 6.000 dollar tidligere denne måneden.

Nyheter fra Asia skremte markedet

Flere internasjonale og norske medier meldte feilaktig at Sør-Korea ville innføre et forbud for kryptovaluta. Det Øst-asiatiske landet er et av de desidert største markedene for kryptovalutaer. Landet innførte reguleringer for kryptobørser hvor de pålagte alle som investerte å bruke deres ekte navn, samt bruke sin ordinære bankkonto til å gjøre innskudd. Det ble også meldt om politi som fysisk gikk inn i lokaler hvor kryptobørser opererte for å etterforske skatteunndragelser. Nyhetene sendte prisene nedover. Sør-Koreas høyesterett vil i løpet av våren gå gjennom reguleringene for å se på om de er grunnlovsstridig. Konklusjonen er ventet i juni.

Mange medier meldte også om et forbud fra verdens andre mest folkerike land – India. Dette var imidlertid også en feiltolkning. India har ønsket å implementere strengere kontroll på kjøp og salg av kryptovaluta, blant annet for å unngå skatteundragelse. India har derimot ikke gått inn for et forbud.

Tidligere denne måneden gikk kinesiske myndigheter ytterligere til verks for å forhindre handel av kryptovaluta. Landet ønsker å stenge ned tilgangen til internasjonale kryptobørser, samt fjerne all reklame relatert til kryptovaluta og ICOer på kinesiske sider.

Totalen av nyhetene fra Asia gjorde at Bitcoin sank nærmere 70 % fra høyeste nivå, til rett over 6.000 dollar 6. februar.

Stabilisering

Det tok ikke lange tiden før de fleste kryptovalutaer begynte å krype opp. Prisen har den siste uken stabilisert seg på 8.000-tallet. I dag er prisen over 9.000 dollar, og i løpet av dagen har Bitcoin klart å klatre over 9.300 dollar. Dette er det høyeste nivået siden slutten av november.

I begynnelsen av februar holdt komitéen med ansvar for banker i USAs senat en høring rundt kryptovaluta, blockchainteknologi og ICOer. Resultatet av høringen ble tolket positivt av markedet og sendte prisene på de fleste kryptovalutaer opp etter en lang nedgangstid.

Av de ti største kryptovalutaene målt i markedsverdi øker samtlige. Ethereum er opp over 5 % siste døgn og både Ripple, Bitcoin Cash, NEO, IOTA, EOS og Cardano kan vise til en prosentvis økning mellom 3 % og 9 % siste døgn, viser tall fra Coinmarketcap.com. Av de ti største er det Litecoin og Stellar som kan vise til den største prosentvise oppgangen. Stellar er opp 16,5 % siste døgn, og Litecoin er opp hele 36 %.

Årsaken til Litecoins oppgang skyldes en hard fork som sannsynligvis vil tre i kraft søndag. En hard fork kan enkelt forklares som en splittelse av blockchainen kryptovalutaen bygger på. Dette vil føre til at en får to ulike kryptovalutaer. Tidligere har eksempelvis Bitcoin blitt “forket” slik en fikk Bitcoin og Bitcoin Cash.

Dannelsen av Litecoin Cash vil bli resultatet av hard forken. Alle eiere av Litecoin vil få ti enheter per Litecoin i Litecoin Cash. Grunnleggeren av Litecoin, Charlie Lee, har imidlertid advart mot en eventuell fork av Litecoin.

Teamet som står bak forken mener Litecoin Cash vil løse flere problemer med Litecoin. Algoritmen bak Litecoin Cash, kalt DarkGravity, vil i følge teamet bak gjøre at vanskelighetsgraden ved å mine Litecoin vil bli oppdatert ved hver blokk. Litecoins vanskelighetsgrad blir imidlertid justert etter 2016 blokker. Dette skal gjøre nettverket mer fleksibelt når det kommer til etterspørsel av miningkraft.

Leave a comment