Det er utrolig viktig å holde sine kryptovaluta på en trygg måte. Selv om selve blockchainnettverkene kryptovalutaene bygger på er så å si umulig å hacke, betyr ikke det at «kryptolommebøker» gjør det samme.

Det finnes nok av eksempler på kryptobørser eller folks personlige lommebøker som har blitt hacket. Å stjele kryptovaluta er en millionindustri for skurkene bak. Årsaken til at de kan gjøre dette er at folk ikke tar nok hensyn til hvordan de oppbevarer sine kryptovaluta. Du ville nødig lagt ut gullklokken din i et åpent vindu hvor hvem som helst kan ta den. Det bør du heller ikke gjøre med dine kryptovaluta.

En kryptolommebok er et software eller hardware hvor du lagrer dine kryptovaluta. Det finnes ulike former for wallets. Det vanligste – men mest utrygge – er såkalte online wallets og walletprogrammer du laster ned på dataen din.

En wallet er en samlebetegnelse på et sted å oppbevare kryptovaluta. Det finnes en hel drøss ulike typer, og ikke minst programmer. Det er alltid anbefalt å gjøre god research om walleten du skal bruke – uavhengig om den er en onlinewallet eller for eksempel en wallet gjennom et dataprogram du laster ned.

Her er de ulike formene for wallets:

Onlinewallets: En onlinewallet er en kryptolommebok som fungerer som en nettside. Du lagrer dine kryptovaluta gjennom en nettside. Dette gjør det mulig å logge inn på din wallet fra enhver enhet, enten det er dataer eller mobiler. Dette gir deg fordelen å alltid kunne ha dine kryptovaluta tilgjengelig, for eksempel på mobilen, men det er flere baksider med denne typen lommebøker. Siden du kan få tilgang til en slik lommebok fra enhver data- eller mobilenhet i verden, gjør det at onlinewallets er svært utsatt for hacking. Det er overhode ikke anbefalt å lagre store mengder kryptovaluta på slike wallets. Dette inkluderer walletene du får på ulike kryptobørser. Lagre kun det du skal handle med på slike walleter.

Softwarewallets: Det finnes nesten uendelig med ulike softwares for kryptolommebøker tilgjengelig i dag. Vær alltid forsiktig med å laste ned slike. Gjør alltid research om softwaren og les andre brukeres opplevelser og tilbakemeldinger. Vær også veldig forsiktig med at du er mer enn sikker på at du laster den ned fra den offisielle utgiveren. Alltid sjekk nettadressen og se at den samsvarer, ellers kan du risikere å trykke deg inn på en identisk side – med omtrent samme nettadresse – som så stjeler innloggingsinformasjonen din. I forhold til onlinewallets er lommebøker gjennom software du laster ned tryggere. Dette gjør at du i utgangspunktet bare kan logge inn på lommeboken fra enheten softwaret er lastet ned på, men du er fortsatt sårbar for hackingangrep mot dataen din.

Mobilwallets: Dette er i bunn og grunn det samme som softwarewallets. Du laster ned en applikasjon til mobilen din som fungerer som en wallet. Fordelen er at du kan ha kryptovalutaene dine tilgjengelig til enhver tid. Dette er en bra måte å oppbevare kryptovaluta du tenker å bruke på eksempelvis et restaurantbesøk eller øvrige kjøp. Du bør fortsatt ikke lagre store mengder kryptovaluta på slike applikasjoner. I likhet med softwarewallets har de fordelen med at du ikke kan logge inn fra andre enheter enn din egen. Flere kan også utstyres med fingeravtrykksensorer, men mobilen din kan fortsatt hackes slik at innloggingsinformasjon stjeles.

Hardwarewallets: En hardwarewallet er i motsetning til de til nå omtalte lommeboktypene en fysisk ting. En hardwarewallet er som regel en USB-drevet lommebok som lagrer dine private keys offline på selve enheten. Dette gjør at du er helt sikret fra hacking med mindre noen skulle klare å stjele hardwarewalleten din. Ofte blir denne typen lagring omtalt som «Cold storage» – altså ikke online eller på en data. De mest solgte hardwarewalletene heter Trezor og Nano Ledger S. Det er absolutt å anbefale en hardwarewallet dersom du har investert for betydelige summer. Dette er en engangsinvestering som fort kan vise seg å være ekstremt viktig.

Paperwallets: Dette er også en form for offline lagring av kryptovaluta. Som i navnet «lagrer» du kryptovalutaene på et papir. De er normalt utstyrt med to QR-koder. Den ene QR-koden er selve kryptovalutaadressen din. Den andre er en QR-kode for din private key. Tanken bak paperwallets er at de eliminerer hele risikoen for hacking. I motsetning til en hardwarewallet er dette et billigere alternativt, men ikke fult så brukervennlig. Dersom du handler aktivt med kryptovaluta er du nødt til å overføre fra en paperwallet til softwarewallet.

 

Det er viktig å ha et godt system for å lagre og ta vare på kryptovalutaene sine. Du bør også tenke over hvor stor investeringen som er gjort for deg. Vender dette over mot at det er betydelige penger for deg personlig, vil det være fordelaktig å kjøpe en hardwarewallet.

Både Trezor og Nano Ledger S er anbefalt og er svært brukervennlige. Disse støtter en hel rekke kryptovalutaer.

Akkurat nå kan du vinne en splitter ny Nano Ledger S hos Kryptomagasinet. Dette må du gjøre for å vinne:
1. Lik siden vår på Facebook.
2. Tagg tre kryptointeresserte venner i innlegget for konkurransen. Dette er festet øverst på facebooksiden.
Neste fredag trekkes en heldig vinner!

Leave a comment