Kryptomagasinet har kilder på at flere nordmenn de siste dagene har mottatt trusselmail fra angivelige hackere. Truslene går ut på å spre eksplisitte videoer tatt opp med brukernes webkamera. For å ikke spre dem ønsker svindlerne Bitcoin som betaling.

Ulike former for svindel og utpressing er ingenting nytt på internett. Daglig mottar hundrevis av nordmenn mail hvor de blir forsøkt utpresset for penger.

Kryptomagasinet har fått tak i en mail som de siste dagene er sendt til flere nordmenn. I mailen skriver utpresserne at de gjennom pornosider har klart å hacke dataen til mailmottakerne. De påstår så at de tar opp videoer når brukerne bak dataen har onanert. Selv om dette teknisk sett er mulig, er dette kjente forsøk på svindel.

Bakmennene bak svindelen påstår også at viruset de har infisert dataene med er et såkalt “keylogger-virus”. Dette er en form for virus som normalt brukes til å stjele innloggingsinformasjon eller betalingskortdetaljer. Gjennom å loggføre hva mailmottakerne har skrevet påstår de å ha tilgang til mailadresser og kontaktinformasjon til venner, kollegaer og familie.

Utpresserne ønsker 360 dollar – betalt i Bitcoin – for å ikke spre videoopptakene. I mailen legger de påståtte ukrainske hackerne med en Bitcoinadresse hvor pengene kan sendes.

Bare å overse

De færreste går på slike svindelforsøk. Selv om alt som står i mailen er teknisk mulig for dyktige hackere, blir mail som dette sendt ut i hopetall i håp om at noen få går på de skitne triksene.

I håp om å treffe på enkelte lettlurte er dette svindelforsøk som er utbredt. Bakmennene sender ut mail til gjerne tusenvis av adresser på en og samme gang. I mailene prøver svindlerne å lage situasjoner som kan treffe mange – selv om mailene er vilkårlig sendt ut. Det brukes programvarer som “tråler” nettsider for offentlige mailadresser. Slik får de tilgang til nærmest uendelige antall mailadresser.

Slike mail er derimot nesten utelukkende forsøk på svindel, og bør overses.

Leave a comment