I kryptoverden har spørsmålet vært diskutert opp og ned i mente. Det enkle svaret er at ingen vet, men hva vet vi om «Satoshi Nakamoto»?

Bitcoin var den første kryptovalutaen av sitt slag. I oktober 2008 ble Bitcoins «white papers» lagt ut på nettsiden Metzdowd.com. I dokumentet forklarer «Satoshi Nakamoto» – grunnleggeren av Bitcoin – om sine tanker om en bruker-til-bruker-basert internettvaluta. Senere, i januar 2009, lanserer Nakamoto den første bitcoin-softwaren.

Hva var intensjonen?

Det er få som kunne forestille seg hvordan Bitcoin og kryptovaluta skulle bli et globalt fenomen få år senere. I dokumentene Nakamoto slapp kan en lese om hvilke intensjoner han hadde. Målet hans var å lansere en digital valuta hvor transaksjoner ikke trengte å gå gjennom en finansinstitusjon for å verifiseres. Istedenfor ville overføringer gå gjennom et bruker-til-bruker-basert nettverk hvor enhver transaksjon ble lagt til i en blockchain. Formålet var å gjøre betalinger sikrere, uten innsyn fra myndigheter og billigere. Det kommer tydelige ideologiske trekk frem i dokumentene Nakamoto slapp; individuell frihet og mer økonomisk likhet var viktige mål.

Enda et mysterium
Det er ingen som kjenner identiteten til den både hatede og genierklærte personen. Pseudonymet er helt klart av japansk opprinnelse, men hvilket land personen faktisk kommer fra er ikke kjent. Hverken kjønn, alder eller andre rene identitetsknyttende informasjon er noensinne blitt offentliggjort. Det er også ukjent om Satoshi Nakamoto er en eller flere personer.

Hva formålet med anonymiseringen har vært er svært usikkert, men det mangler ikke på konspirasjonsteorier. Det er ingen tvil om at Bitcoin og kryptovaluta er en direkte rival til konvensjonelle valutaer – og i første rekke amerikanske dollar. Teorier om at myndigheter i rivaliserende land til USA, som Nord-Korea, Kina eller Russland står bak har versert i nok av ulike tråder på forumer. Dette er imidlertid lite sannsynlig.

Det eneste vi med stor sikkerhet kan si er at personen bak Bitcoin er at han i dag med stor sannsynlighet er en av verdens rikeste menn den dag i dag. Tidligere data fra bitcoinnettverket tyder på at Satoshi Nakamoto minet nesten en million av totalt 21 millioner tilgjengelige bitcoins før han overlot miningen til andre i bitcoinnettverket. Med stor sannsynlighet sitter mannen bak Bitcoin i dag på enorme verdier. Markedsverdien på de 920.000 Bitcoins beregninger viser at han minet, ville per dags dato vært verdt nesten 57 milliarder norske kroner.

Det er usikkert om identiteten noensinne vil bli avslørt. Satoshi Nakamoto er imidlertid ikke den eneste som sitter på enorme verdier i kryptovaluta. Forbes lanserte nylig en liste over de største kjente kryptoformuene. Her kan du lese mer om de aller rikeste innen kryptoverden.

Leave a comment