Vincent Huyhn og teamet i Bitnorex AS tar sikte på å starte opp en kryptobørs for det nordiske markedet. Kryptomagasinet har tatt en prat med dem om prosjektet.

Det mangler ikke med kryptobørser i verden, og aktørene tjener enorme summer på handel av kryptovaluta. I Norge bruker de fleste internasjonale børser eller kjøper fra privatpersoner. I sommer kom Vincent i prat med en kollega som tidligere har handlet kryptovaluta. De snakket om de ulike børsene og fordeler og ulemper med dem. Felles var oppfattelsen om at det var tungvindt for nordmenn å handle kryptovaluta med tanke på lange bankoverføringstider og høye gebyrer. Dette ønsker teamet bak Bitnorex å endre.

Dere tar sikte på å åpne en nordisk børs for kryptovaluta, fortell litt om dette.

– Det hele startet rundt tidlig sommer i fjor, da jeg kom i kontakt med en tidligere kollega som hadde drevet litt med kryptovaluta – både trading og mining. Selv driver jeg med trading av ulike kryptovalutaer, men det var først i 2012 jeg fikk høre om Bitcoin. Denne tidligere kollegaen er i dag en av våre utviklere. I løpet av sommeren snakket vi om ulike trading plattformer, og ingen av de var norske. Siden ingen av de var norske plattformer var det mange ulemper vi kunne snakke om. Den største var bankoverføringer. Siden det var utenlandske banktransaksjoner, tok det flere dager før transaksjonene ble utført. Alle vet at kryptomarkedet er meget volatil, dermed var det viktig å kunne kjøpe krypto når man først ønsker det. Det hendte at vi brukte VISA-kort for å få til et raskt kjøp, men dette alternativet kom med høye gebyrer.

Tanken bak en norsk plattform for kjøp og salg av kryptovaluta kom raskt da de diskuterte de ulike ulempene med internasjonale kryptobørser. I første rekke ønsker de å gjøre det mulig å kunne kjøpe kryptovaluta kjapt og enkelt fra Norge.

– Det gikk et par uker før vi kom på ideen med og utvikle en norsk trading plattform som kunne måles med andre internasjonale aktører, og det viktigste var at vi skulle ta i bruk norske banker for overføringer. På denne måten kan bankoverføringene utføres på innen én dag.

For å få til noe slikt kreves det et team med mye kompetanse, og ikke minst kapital, legger Vincent til.

– Det tok sirka én måned før vi fikk satt opp et komplett team med folk innen forskjellige fagområder som IT og økonomi- og markedsføring, og ikke minst personer med interesse for krypto og blockchainteknologi.

I likhet med mange andre tidligere hadde Bitnorex problemer med norske banker. Det har vært et omtalt problem at bedrifter tilknyttet kryptovaluta ikke får etablere kundeforhold i norske banker.

– Alt gikk bra frem til prosjektet skulle gå over til å bli et selvstendig selskap. Vi fikk avslag fra alle banker vi prøvde å etablere kundeforhold hos. Det var minst 15 banker – alle sa nei. I tre måneder forsøkte vi å opprette bankkonto. Vi prøve også på banker i andre land som Estland, Sveits, og Tyskland, men det ville ikke dekke behovet som vi først ønsket å dekke – norsk bank for raskere bankoverføringer.

Det står imidlertid ikke på motivasjon for teamet bak Bitnorex. Etter mange avslag fra norske banker klarte de å få en løsning.

– Vi ga ikke opp og forsøkte igjen. Etter to måned fikk vi gjennomslag hos et par banker.

 

Hva skiller dere fra deres andre konkurrenter – både nordiske og internasjonale giganter som Coinbase?

Bitnorex ønsker å skille seg fra konkurentene sine. I første rekke ønsker de en skikkelig plattform som tilbyr trygge og raske kjøp av kryptovaluta. De ønsker også å tilby flere ulike kryptovaluta enn hva de norskeaktørene på markedet gjør i dag.

-La oss først snakke om de nordiske virksomhetene som driver kjøp og salg av kryptovaluta, og det er ikke mange av dem. Flesteparten driver en mindre plattform, det vi kaller for en «tjeneste», og ikke en børs. Dette kan forklares ved at kunden kjøper og selger kryptovaluta direkte fra og til en person, og gapet mellom kjøp og salg er betydelig store. Vi ser også at det er aktører som kjøper og selger kryptovaluta til en pris som står oppført på nettsiden, men det er ikke hva kunden får etter å ha overført pengene. Det kunden får er verdien på kryptovalutaen etter at bankoverføringen er utført, og det kan være store differanser fra prisen man først så på nettsiden til man faktisk får bankoverføringen utført. Det nærmeste vi kommer som ligner mer på en børs er Bitcoins Norway, men gebyrene her er høye.

For å ligge i forkant i det norske markedet kommer vi til å tilby lavere gebyrsatser, og samt flere ulike kryptovalutaer, sier Vincent.

Gebyrene på kjøp vil ifølge Vincent ligge på omtrent samme nivå som aktører som Binance og Bitstamp. Fordelen han trekker frem er at det vil ta betraktelig lavere tid å overføre til Bitnorex for norske kunder, enn å ty til internasjonale aktører hvor du ofte må vente dagesvis for å få pengene inn på børskontoen.

– Når det kommer til de store internasjonale aktørene som Kraken, Binance og Bitstamp, kommer våre gebyrsatser til å ligge på samme nivå da de allerede er lave. Til fordel for våre kunder tar bankoverføringen omtrent én dag mellom norske banker. De trenger heller ikke å kjøpe krypto på eksempelvis Coinbase eller Kraken for så å overføre til Binance for å trade videre. Bitnorex skal ha ulike kryptovalutaer, også med fiat/NOK-pair. Her sparer de på at investeringene blir spist opp av overføringsgebyrer.

– Bitnorex utvikler en plattform som er koblet opp mot flere internasjonale markeder, og vi kan nevne at Kraken er et av disse. Dette gjør at aktiviteten på plattformen vår er meget høy.

Hvilke kryptovalutaer ser dere for dere å tilby?

I første omgang skal vi tilby fem typer kryptovaluta; Bitcoin/BTC, Ethereum/ETH, Litecoin/LTC, Ripple/XRP, og DASH.

Bitnorex utførte i høst en markedsundersøkelse hvor de kom frem til hvilke kryptovalutaer de i starten skal tilby.

Vil dere i all hovedsak rette dere mot det nordiske markedet, eller ser dere for dere en ekspansjon rettet mot eksempelvis andre deler av Europa senere?

– Vi fokuserer først på det norske markedet, og videre til andre land i Skandinavia og resten av Europa.

Et av de viktigste feltene for kunder på ulike kryptobørser er sikkerheten. Det har vært nok av tilfeller hvor kryptobørser har blitt hacket. Enorme verdier har gått tapt. For Bitnorex er sikkerheten svært viktig. De vil blant annet lagre kryptovalutaene offline – i såkalt “Cold Storage” – for å sikre brukerne sine mot hackingangrep.

– Sikkerhet er det feltet vi bruker mest tid på, og dette samarbeider vi med andre store internasjonale IT-selskaper om. Plattformen holder god sikkerhetsnivå ved bruk av flere separate servere, og flere lag med sikring på hver server. Mesteparten av kryptoene vil bli lagret i en ekstern separat server som er offline, ergo ”Cold Storage”. Systemet blir kontinuerlig oppdatert med siste versjon av programvarer for å redusere risikoen for lekkasje eller andre angrep.

Kundene våre har mulighet for å bruke to-faktors autentisering. Med google eller e-post-autentisering har de mulighet til å låse opp bestemte handlinger som trading eller withdrawing.

Teamet bak Bitnorex ser for seg å lansere plattformen i løpet av 2. kvartal inneværende år. De oppfordrer folk til å ta en titt på nettsiden deres, www.bitnorex.no, og besøke Facebooksiden deres for videre oppdateringer.

 

 

 

Leave a comment