Det nærmer seg tid for å lage skattemelding. Husk og før kryptovaluta opp.

Dette er en kommentar hvor forfatters meninger kommer frem. Ønsker du å bidra til debatt på Kryptomagasinet.no? Send oss dine meninger på mail@kryptomagasinet.no

Det kan gjerne være kjedelig å måtte betale skatt på avkastningen du har fått på kryptovaluta, men det er helt nødvendig for at myndigheter skal tilnærme seg de digitale pengene på en fornuftig måte. Desto flere som prøver å jukse på dette, desto mer bestemt vil skattemyndigheter være for å hindre fremveksten av kryptovaluta.

Denne debatten handler ikke om å være for eller i mot skatt på avkastning, eller hvorvidt nivået på skatten skal være 10, 20 eller 30 %. Det handler om å vise anstendighet og bidra til at kryptovaluta får den normaliseringen det fortjener.

Ikke minst risikerer du en kjempesmell dersom du prøver å jukse. Det er ingen tjent med. Du kan risikere straffeskatt, og til og med bøter og fengsel for alvorlige tilfeller. Det er naivt å tro at skattemyndighetene ikke har fått øynene opp for kryptovaluta og nordmenns handel av dette. Det har de vært lenge, til tross for mangel på gode skatteregler. Når over 200.000 mennesker i Norge eier kryptovaluta, jobber skattetaten så klart med spørsmål knyttet til potensielle skattejuksere gjennom kryptovaluta.

Uansett hvor kjedelig en må føle det er å skatte av kryptovaluta, gir det en del goder og positive ting tilbake. At det er skattepliktig, som det meste annet som kan gi en avkastning, gjør at det normaliseres i samfunnet. De facto er det meste som ikke er skattbart i Norge, ulovlig, men ikke kryptovaluta. I Norge kan du eie kryptovaluta helt fritt, men det gir sine forpliktelser. Samtidig gir det deg mulighet til å kunne få eventuelle tap igjen på skatten. Det er veldig positivt i et volatilt marked. Det er nok av mennesker i Norge som har tapt på sine investeringer, da de gjerne gikk inn når markedet var på sitt høyeste, rett før nyttår.

Skatt er gjerne kjedelig, men nødvendig for en normalisering av kryptovaluta, og det gir goder som skjerming av tap tilbake. Skal kryptovaluta få et bedre rykte, og en allmengjøring i befolkningen, vil meldinger om skattejuks være bakstreversk og negativt. Gjør alle som eier kryptovaluta og ønsker at det skal bli mer utbredt en tjeneste; før opp kryptovaluta på skattemeldingen din.

Leave a comment