CFD-handel med kryptovaluta har blitt svært vanlig og lanseres stadig på nye plattformer. De enorme svingningene i kryptovaluta gjør det til et yndet investeringsobjekt med CFD-kontrakter – men skaper enorme tap for mange.

The European Securities and Market Autorithy(ESMA) stiller nå strengere krav for aktører som tilbyr CFD-handel med kryptovaluta. Dette sier de i en pressemelding publisert tirsdag.

CFD står for “Contract for difference” og er gjerne kalt for differansekontrakter på norsk. Det er et av de raskest voksende finansielle produktene i verden. Samtidig viser tall fra ESMA at mellom 74 og 89 % taper penger på slike produkter. I tillegg til å tape penger kan CFD-handler føre til enorme tap utover egenkapital. De fleste CFD-kontrakter kommer med høy giring. Giring vil enkelt forklart si at du låner penger for å sitte på kontrakten. Dette gjør at du kan tjene store summer med selv små investeringer, men til gjengjeld også tape langt over innspyttet kapital. Giring kan være i ulike forhold som 5:1 eller i 20:1. Dersom du velger et produkt med giring på 5:1 betyr det at du trenger 20% av den totale investeringen, men det betyr også at du kan tape opp til fem ganger så mye som du la inn. Enkelte plattformer tilbyr ekstremt høy giring, som foreksempel i forholdet 50:1. Dersom du spytter inn tusen kroner kan du ende opp med å tape femti tusen ettersom du låner førtini tusen for å gjennomføre handelen.

CFD-handel foregår som et veddemål på eksempelvis kurs på gull eller kryptovaluta over et gitt tidspunkt. I stedenfor å eie produktet du spekulerer i, skjer handelen og veddemålet gjennom vanlige penger.

Nå ønsker EU-organet å regulere CFD-handel for kryptovaluta. De ønsker å sette en grense på giring til et 2:1. Dette gjør at kunder må ha minst halvparten av kapitalen som spyttes inn. Tidligere har ESMA foreslått 5:1 som maks giring på kryptovaluta, men nå ønsker de å stramme ytterligere inn.

I pressemeldingen skriver ESMA:

“… For CFDs on cryptocurrencies many of these concerns remain present. Due to the specific characteristics of cryptocurrencies as an asset class the market for financial instruments providing exposure to cryptocurrencies, such as CFDs, will be closely monitored, and ESMA will assess whether stricter measures are required.”

Flere Europeiske land har presset på for å få bedre regulering av CFD-kontrakter, spesielt på volatile produkter som kryptovaluta. Frankrike tok i februar til orde for å regulere derivathandel på kryptovaluta gjennom EU. Østerrike ønsket også det samme forrige måned.

 

Leave a comment