Enormt mange aktører, ofte uten stor kunnskap om kryptovaluta og hvordan deres blockchainprotokoller er bygget opp, har entret miningindustrien i håp om rask profitt. Nyårets fall, flere aktører og inntreden av kraftige ASIC-minere driver profitten ned.

E24 kunne på mandag melde om at miningselskapet Digital Gruveindustri endrer kontraktene inngått med kunder – eller slår av maskinene deres om de ikke føyer seg. Dette skyldes at det ikke lenger er lønnsomt for dem å mine kryptovaluta med maskinene de har tilgjengelig med dagens pris.

Digital Gruveindustri selger miningmaskiner og tilbyr drift av dem gjennom å ta 30 % av profitten de skaper. Dette gjør at de nå går i minus fordi vanskelighetsgraden på mining har vokst kolosalt, samtidig som prisen på Bitcoin er ned rundt 55 % fra toppen rett før nyttår. Selskapet skriver dette til sine kunder:

«I forbindelse med utviklingen til både kurs og vanskelighetsgrad har vi sett oss nødt til å pause alle maskiner til kunder med dynamisk priset drift à 30 prosent. Vi har allerede presset strikken lenger enn det vi burde og gått med tap i en periode som selskap, men gjort dette i god tro om at det skulle gå opp.»

Kryptomagasinet har snakket med en kilde. Han var på et møte de holdt i anledning oppstart. Han ønsker ikke sitt ekte navn på trykk. Vi har derfor gitt han et fiktiv navn.

“Marius” var på et møte selskapet holdt for å prøve å selge tjenestene sine. Han endte opp med å ikke kjøpe miningkapasitet hos selskapet. Han virket ikke overbevist. Til Kryptomagasinet sier han; “De som snakket på møtet er sikkert gode foretningsfolk med øyne for rask profitt. Stor forståelse av blockchainteknologien bak kryptovaluta virket det derimot ikke som de hadde. Det virket ikke som de kjente godt til bransjen de gikk inn i. Dette beviser jo rotet nå hvor de ikke virker forberedt på at vanskelighetsgraden på utvinning ville gå mye opp og at et prisfall fort kunne bety at de går i minus i perioder”.

-Det hele virker litt suspekt, sier Marius.

Uten stor kjennskap til selskapet og kapital bak, mener Ole det er forståelig at de ikke kan gå i minus i lange perioder, men at dette er noe de burde være forberedt på som miningselskap og ha kapital til. Han driver med mining selv hjemmefra og har opp gjennom årene skiftet ut miningutstyret sitt flere ganger.

-Det er ganske så grunnleggende å vite at utstyr fort blir utdatert i miningindustrien og at et prisfall kombinert plutselig kan gjøre det ulønnsomt over natten, legger han til.

-Uten at jeg skal uttale meg for bastant så er jeg usikker på om de hadde denne forståelsen for mining og protokollen bak Bitcoin da de gikk inn i markedet. Det er synd for dem, men i første rekke er det kundene det går ut over, som gjerne heller ikke har hatt så stor kunnskap om mining og kryptovaluta og derfor valgt denne løsningen som i utgangspunktet ikke er særlig lukrativt i forhold til å drifte maskin selv.

Digital Gruveindustri bruker Antminer S9 i sine miningoperasjoner. Du kan kjøpe en Antminer S9 for 29 990,- norske kroner. Etter Kryptomagasinets regnestykke lenger nede i artikkelen vil dette aldri kunne bli lønnsomt med mindre prisen på Bitcoin skulle nå uante høyder.

-Måten de presenterte prosjektet på for å selge var å love gull og grønne skoger. Dette er lureri. Det skal ekstremt mye til for at kunden tjener inn pengene de investerer i maskinen. Jeg tror ikke de vet hva de holder på med og hva de har utsatt godtroende kunder for. Jeg vil oppfordre kunder til å ta rettslige skritt for å undersøke om lovligheten deres til å bare endre kontrakter, men også grunnet markedsføringen. Deres kunder har med stor sannsynlighet tapt det meste de har spyttet inn, sier den selverklærte miningeksperten.

Digital Gruveindustri har blitt gjort oppmerksom på uttalelsene fra kilden vi har snakket med og vil få mulighet for å svare for seg om de ønsker dette.

Private minere lider også

Saken om Digital Gruvedrift har skapt overskrifter. Mange lurer på om slike kontraktsendringer er lovlig.

Vanskelighetsgraden har økt voldsomt den siste tiden. Tanken er at den vil reguleres i henhold til profitt, men med stadig kraftigere dataer er det lite som tyder på at den skal ned. Det site året har vanskelighetsgraden økt med nøyaktig 215,4 %. Dette gir snittvekst per måned på 17,95 %. Det er ingen som kan spå veksten i vanskelighetsgrad det neste året. Den kan i teorien gå ned, men vil med høyest sannsynlighet gå opp. Prisen på Bitcoin har mye å si for profitt ved mining, og dette er så klart også umulig å spå.

Blir vanskeligere: Utvikling i vanskelighetsgrad siste året – måned til måned.

Det er ikke bare miningselskaper som lider av prisfallet siste tiden. Vi har regnet ut profitt med dagens vanskelighetsgrad og pris med en av de mest populære Bitcoin-minerne for det private markedet. Vi har tatt utgangspunkt i 50 øre per kilowattime og 50 øre i nettleie. Vi har også lagt inn 1 % i pool fee, som ofte er det mest utstrakte beløpet. Prisen oppgitt er kun for miner og ikke tilleggsutstyr som rigg og strømkabler. Her er resultatet:

Antminer S9 – 13 TH/S 16nm ASIC
Pris:
12 169,- NOK
Elektrisitet:
1350W
ROI(Med dagens vanskelighetsgrad):
Et år og en uke

Tar en utgangspunkt i at vanskelighetsgraden vil øke like mye per måned som det siste året vil Antminer S9 med kraft på 13 TH/S ikke være veldig lønnsom om ikke lenge. I dag ville du tjent 983,- kroner i profitt per måned. Tar vi inn en økning i vanskelighetsgrad på 17,95% i snitt per måned som det foregående året uten at Bitcoin stiger i verdi vil du aldri tjene inn investeringen.

Her er hvordan profitten måned til måned det neste året vil minke med en oppgang i vanskelighetsgrad siste året med variablene brukt over:

Mars: 983,-
April: 807,-
Mai: 662,-
Juni: 543,-
Juli: 446,-
August: 366,-
September: 300,-
Oktober: 246,-
November: 202,-
Desember: 166,-
Januar: 136,-
Februar: 112,-
Mars: 92,-

Dette gir et totalregnskap på 5061,- kroner I profitt. Altså under halvparten av hva maskinen koster.

Det er ingen som kan spå prisen eller vanskelighetsgrad, men det er lurt å sette seg godt inn i hvordan algoritmen som styrer vanskelighetsgrad fungerer. Miningmaskiner er dyre investeringer, og en må ha flere faktorer i mente før en bestemmer seg for å investere i det. For at det skal være lønnsomt må du ha det nyeste utstyret, men det er ingen garanti for stor profitt, da det stadig kommer nye og kraftige maskiner på markedet. Prisen på Bitcoin er også nødt å gå opp i det lange løp.

 

Leave a comment