Amerikanske myndigheter har sammen med Coca Cola og to andre selskaper lansert et samarbeid for å få bukt med tvungent arbeid.

Innen drikkevareindustrien er tvungent arbeid og arbeid under forferdelige forhold utbredt, spesielt i sukkerrørindustrien som vært år leverer råvarer for hundrevis av millioner dollar til selskaper som Coca Cola. Det er Reuters som melder om samarbeidet.

Innenriksdepartementet i USA melder at dette er det første prosjektet de er involvert i som bruker blockchainteknologi.

Ifølge International Labor Organization arbeider nesten 25 millioner mennesker tvungent over hele verden – hvor nesten halvparten er i Asia og stillehavsområdet.

Selskaper som Coca Cola, men også andre aktører innen det samme markedet, har lenge vært presset hardt for å ikke gjøre nok for å forhindre at levrandører og dem selv bruker slavelignende arbeid. Selskapene har også fått stor kritikk for interne forhold på sine egne arbeidsplasser.

Ifølge en studie gjort av KnowTheChain(KTC) svikter de fleste store selskapene innen mat- og drikkeindustrien på å få bukt med tvungent arbeid. KTC arbeider med å få mer transparente verdikjeder innen mat- og drikkeindustrien.

Studien tar blant annet for seg Coca Cola, hvor de får kritikk på manglende oversikt over tvungent arbeid, barnearbeid og dårlige arbeidsforhold fra sine levrandører av sukker og sukkerrør. Coca Cola har lovet å finne gode systemer for transparente verdikjeder innen 2020. Blant annet har selskapet undersøkt flere muligheter for å implementere blockchainteknologi for å få bukt på problemet.

Nå sparker det velkjente selskapet i gang et samarbeid med amerikanske myndigheter. Målet er å skape et register for arbeidere rundt om kring i verden som vil ligge på en blockchain. Dette skal føre til mer åpenhet og forhindre at folk blir brukt til tvungent arbeid. Et slikt register vil gjøre det umulig for ulike aktører å jukse med informasjonen, deriblant ved å oppgi eller endre alder på arbeidere. Slik håper Coca Cola at blockchainprosjektet kan hindre blant annet barnearbeid.

The Bitfury Group og Emercoin vil stå for det tekniske ved å skape en blockchainplattform for formålet.

Leave a comment