Kommentar: Nordea stiller seg på bakbeina ovenfor Bitmynt.no og deres eier Sturle Sunde. Det er basert på en konservativ og proteksjonistisk tankegang som ikke vil gagne banken i fremtiden.

Ønsker du å bidra til debatt på Kryptomagasinet? Send oss dine meninger på mail@kryptomagasinet.no

De store kjempene vil alltid være redde for små og nye initiativer, teknologier og ideer som tenker nytt og truer deres foretningsmodell. Forskjellen mellom de som overlever i det lange løp er at noen tilpasser seg den nye tiden – de andre holder fast med en inngrodd proteksjonistisk holdning. Det vil skade de på sikt. I dette tilfellet snakker vi om Nordea. Med fallende resultater biter banken tennene sammen og håper de vil bli skånet for den enormt raske teknologiutviklingen kryptovaluta og blockchainteknologi bidrar til innen bank- og finansverden.

Historien vil gjenta seg. Vi så hvordan respekterte selskaper aldri klarte å tilpasse seg digitaliseringen som skjøt fart fra 90-tallet og frem til nå – og som ligger igjen på historiens skraphaug sammen med sine proteksjonistiske og konservative meningsfeller. Kodak var en gang verdens største kameraprodusent – og ikke minst den mest annerkjente. Alle ville ha et kodakkamera. De leverte kvalitet og en sikker vare. Helt til digitale kameraer kom. Kodak stilte seg på bakbeina og nektet å bli med på overgangen. De håpte på å overleve på sitt gode rykte. Slik gikk det immidlertid ikke. Digitale kameraer – som gjerne ikke vare bedre rent kvalitetsmessig – men som ga både profesjonelle og hobbyfotografer mer brukervennlige produkter – tok over. Slike eksempler på ikke-tilpasningsdyktige bedrifter og foretningsmodeller kunne jeg skrevet endeløst om.

Nordea bør håpe på et sviende nederlag i retten – for deres egen del. At et milliardselskap slik Nordea er – med dyktige hoder i alle avdelinger – ikke evner å se at de må tilpasse seg en ny hverdag med den enorme teknologiutviklingen vi ser er mildt sagt merkelig. De bør se til banker som Barclay og en rekke andre finans- og bankselskaper i Singapore som lovpriser blockchainteknologien. Denne saken handler om mer enn at en mann og et selskap er blitt nektet kontoer i Nordea. Dette er et veiskille i Norge hvor vi vil se hvem som klarer å tilpasse seg ny teknologi.

Det er utrolig hvordan enkelte banker nedsnakker Bitcoin og teknologien bak. Uten Bitcoin ville vi ikke hatt blockchainteknologi slik vi kjenner det i dag. En teknologi som har mulighet til å endre Nordeas fallende resultater gjennom effektivisering og billigere løsninger.

Istedenfor velger Nordea å hamre løs med påstander uten særlig faktagrunnlag i retten. I dag vil Espen Sirnes vitne i retten. Han er en del av den samme utdaterte klassen økonomer som ikke forstår teknologiutviklingen vi ser. Han har tidligere tatt til orde for at en må forby Bitcoin. Teknologi er skummelt. Nå vitner utsagnet om at Bitcoin må forbys om et lavt nivå av forståelse for Bitcoin. Det er umulig å forby noe staten ikke har eierskap over. Du kan kriminalisere brukere av Bitcoin – men å forby Bitcoin i seg selv? Jeg er veldig interessert i å høre hvordan Sirnes mener det er praktisk mulig – for det er det ikke. Å stritte imot alt nytt har aldri nyttet. En må tilpasse seg og utforme gode lover og regler som regulerer, men fremmer, ny teknologi og bruk av den. Forbud og fornektelse har sjeldent ført til noe godt.

Jeg håper for Nordeas del at de får en smekk på fingrene i dag. Jeg levner lite håp når nordens største bank ikke evner å se utviklingen av ny teknologi i et fornuftig lys. Min oppfordring til Nordea er enkel; ikke la toget gå forbi dere på perrongen. Kast dere på og bli med å påvirk teknologien. Historien viser at dere har alt å tjene på det.

Leave a comment