Debatt: Den enorme oppgangen i høst har gjort kryptovalutaeiere desilusjonerte. Vi må ta tilbake realismen i markedet.

Av Torbjørn Larsen

Kryptomarkedet har vært et eventyr for mange. I likhet med ethvert nytt marked tjente de første som kom inn de store pengene. Det kan sammenlignes med fremveksten av internett- og IT-bedrifter på 90-tallet. Til tross for Dot.com-boblen har de som var tidlig inne tjent enorme penger. Mange tapte også penger da de gikk inn i et overopphetet marked de siste årene på 90-tallet – i likhet med at svært mange har tapt fordi de gikk inn når Bitcoin og de andre kryptovalutaer hadde det de fleste med ekspertise på finans vil kalle en usunn vekst.

Jeg kan være ærlig og si at jeg har gått i null på mine investeringer i kryptovaluta. I likhet med alt for mange andre ble jeg desilusjonert når markedet i månedsvis bevegde seg oppover omtrent hver dag – ofte med tosifrede prosenter. Det gjorde at jeg tapte en del av det jeg tjente når jeg gikk inn “tidlig”. Samtidig ser jeg i ulike fora hvordan enkelte har mistet helt troen på sine kryptovalutaer fordi markedet har vært lavt i et kvartal. Hvor er realismen?

Hva forventet vi når markedet vokste flere tusen prosent på kort tid? De store pengene gikk ikke inn i markedet når det vokste så hurtig som vi så rett før nyttår – de store fiskene ventet på muligheten til å gå inn i et lavt marked. Noe som var ganske åpenbart. Det ville falle når det vokste så hurtig. Det manglet ikke på advarsler, men vi mennesker har en trend til å kaste oss med når det går fremover. I ethvert marked vil du måtte tenke omvendt. Til tross for at kryptovalutamarkedet er fundamentalt annerledes enn eksempelvis aksjemarkedet fungerer en de lav de samme markedsprinsippene her – og kanskje enda viktigere – menneskers psykologi er fortsatt den samme. Etter en stor oppgang vil en nedgang fort ta med seg mye i fallet.

Det handler en del om den psykologiske effekten. Hadde Bitcoin falt fra 100 til 50 dollar ville det ikke blitt oppfattet like dramatisk som en nedgang fra 20.000 til 10.000 – selv om det er en like stor nedgang prosentvis.

Jeg tror på ingen måte det er over og ut for kryptovaluta. Kanskje var fallet sunt for oss – selv om jeg skjønner frustrasjonen til majoriteten som kjøpte høyt og gjerne har tapt over halvparten av hva de spyttet inn. Det er nå de store fiskene kommer inn.

Vi trenger mer realisme. Det siste året har Bitcoin en oppgang på nesten 500 %. Lykke til med å finne en etablert aksje med samme prosentvise oppgang siste året. Hvis en ikke tåler motgang i et marked er ikke investeringer noe for deg, spesielt ikke noe så volatilt som kryptovaluta.

Leave a comment