Den siste uken har kryptovalutamarkedet hatt en relativt stabil økning – frem til igår. Markedet vokste omtrent 10 % på bare en time – og oppgangen siden har fortsatt.

Det er finnes mange analyser og forklaringer på den voldsomme oppgangen. En av forklaringene er at Muhammad Abu-Bakar fra Blossom Finance i Indonesia slapp en studie som konkluderer med at kryptovaluta er halal – altså lovlig under islamsk lov. De siste årene har flere fremtredende imamer gitt ut såkalte “fatwaer” – eller islamske domsavsigelser – om Bitcoin og kryptovaluta. De fleste av disse har hatt en negativ tone fordi de mener det ikke samsvarer med islamske finans- og økonomilover som er regulert under sharia. Nå skal vi ikke legge for mye lit til denne forklaringen – selv om den gjerne har spilt inn.

Vil du lese forrige ukes fredagsanalyse? Klikk på linken.

Siden forrige fredag – og forrige fredagsanalyse – har markedsverdien til alle kryptovalutaene økt fra 248 milliarder dollar til 325 milliarder dollar. Det er en økning på 31 %. Bitcoin økte igår over 1000 dollar under den store økningen på bare en time. I dag ligger Bitcoin sin pris over 8000 dollar. Det er en formidabel økning på 22 % den siste uken.

Ethereum er opp 39 % siste uken. Blant de ti største kryptovalutaene er det IOTA og EOS som har de prosentvis største økningene siste uken med henholdsvis 57- og 53 % oppgang. Litecoin er den svakeste av de ti største med en oppgang på 15 % de siste syv dagene.

At kryptovaluta er “halal” er en forenklet årsak til oppgangen

Hvorfor har Bitcoin og de andre kryptovalutaene steget så voldsomt i verdi de siste to dagene? Enkelt og greit fordi det var flere folk som ville kjøpe enn å selge. En av forklaringene som nevnt over er at en stor studie som går gjennom kryptovaluta i henhold til islamske lover og regler – konkluderer med at det er lovlig ifølge islamsk lov å eie og handle kryptovaluta. Samtidig er det svært få islamske land som følger sharialovene til punkt og prikke. Det nærmeste vi kommer er Saudi Arabia, Aceh-provinsen i Indonesia, Iran(Red.anm. Iran er sjiamuslimsk, men sharialovene gjelder for både sunni og sjia – med ulike tolkninger fra lovskole til lovskole) og enkelte av gulflandene.

Abu-Bakar sin studie er en tolkning ut fra sunni-islam som er den dominerende regligionen i Indonesia. De ulike retningene innen islam har ulike lovskoler de følger, hvor ulike ledere, definerer og tolker sharialovene. Det er disse lovskolene som gir, og har, gitt ut ulike fatwaer for kryptovaluta. Selv innen de ulike retningene av islam – hvor sunni og sjia – er de to dominerende – finner du ulike lovskoler. Majoriteten av muslimer i Indonesia følger en lovskole som heter Shafi’i. Muslimer i store deler av Øst-Afrika, Sør-Øst Asia og andre regionale områder av Midtøsten følger også denne lovskolen.

Når en rekke medier melder om at dette åpner opp for at 1,8 milliarder mennesker nå kan kjøpe kryptovaluta er dette en grov feiltolkning. De fleste muslimer har tidligere hatt muligheten til dette og har det enda, selv om konservative muslimer som følger ulike lovskoler som har gitt ut fatwaer mot kryptovaluta, gjerne har avstått. Dette vil de også gjøre videre da studien til Abu-Bakar er basert på Shafi’i-lovskolens regler og tolkninger.

Selv om studien kan ha bidratt til å åpne opp markeder for nye mennesker – er effekten av det kraftig overdrevet det siste døgnet. De siste to dagers oppgang kan på langt nær skyldes kun dette. Selv om dette er positive signaler kan effekten av at “det blir lov for muslimer” vært minst like stor på ikke-muslimer – som det var for faktiske muslimer.

Tekniske signaler presset opp etter Bitcoin brøt 7.100 dollar

En rekke kryptovalutahandlere kjøper på tekniske signaler. Etter dagens bilde igår så vi at Bitcoin møtte motstand på 7100 dollar. Bitcoin brøt denne under den formidable timen igår, noe som utsløste kjøpspanikk hos mange. Kjøpsordre ble aktivert og mange fulgte bølgen opp på denne måten.

Fundstrats Tom Lee trekker frem tre mulige grunner for oppgangen. Han mener at Santander sitt samarbeid med Ripple over en blockchainbasert betalingsapp er en av dem. Han trekker også frem at amerikanere som har vært nødt til å selge kryptovaluta for å dekke inn skatteregningen snart er over. Amerikanere må betale tilbake på skatten innen 17. april. De fleste som har vært nødt til å selge ut kryptovaluta for å dekke skatteregningen har allerede gjort dette.I tillegg trekker Tom Lee fram at en rekke short-spekulanter blir presset ut av markedet fordi deres posisjoner ikke har gått inn som følge av oppgangen.

Miguel Shwiezer fra hedge fundet Qantia Capital hevder det samme som Tom Lee. Han mener oppgangen førte til at en rekke short-posisjoner ble lukket. Dette førte til et “fossefall av kjøpsordre”. Tall fra Bloomberg underbygger påstanden. Ifølge avisen har antallet short-posisjoner på Bitfinex falt fra 38.000 igår til 24.000.

Store navn går inn i kryptovaluta

En rekke store Wall Street-investorer har denne uken gått ut med nyhetene om at de vil begynne å handle kryptovaluta. Den notoriske investoren George Soros har sagt at han vil begynne å investere i kryptovaluta. Rockefellers venturefond vil i samarbeid med Coinfund begynne å støtte oppunder krypto- og blockchainselskaper med investeringspenger. Denne uken kom også nyheten om at en høytstående profil i Goldman Sachs har forlatt banken for en jobb i Mike Novogratz sin kryptobank.

Den samme trenden har vi sett lenge nå. Det var få institusjonelle investorer som kjøpe kryptovaluta under den enorme oppgangen i høst. De kommer inn i ruinene av det mange vil kalle en sprukket boble.

Vil oppgangen fortsette?

De siste månedene har Bitcoin og de andre kryptovalutaene prøvd og feilet ulike støttenivåer og ulike motstandsnivåer. Det er umulig å spå om dette er et nytt bull-run, eller om det vil bunne ut i enda en bull trap. En bull trap er en betegnelse på en markedstendens hvor en ser en stor oppgang – før det faller tilbake til samme nivå som før oppgangen – eller enda lengre ned.

Uroen i aksjemarkedet har minket den siste uken. Faren for en handelskrig mellom USA og Kina er foreløpig avblåst. En nedgang i aksjemarkedet kan fort gi kryptovaluta mer momentum og mer kapital. Det blir en uhyre spennende tid fremover for kryptovaluta. Historisk sett gjør Bitcoin og de andre kryptovalutaene det sterkt i andre kvartal. Helt siden 2011 har Bitcoin gått opp i verdi i andre kvartal. Det er stor sjanse for at dette vil skje på ny. Dersom vi ser på RSI(Relative Strength Index) for Bitcoin den siste tiden har kryptovalutaen vært kraftig oversolgt. I en lengre trend må vi se at Bitcoin går over 11 700 dollar for å se sterke bull-signaler.

Dersom vi ser mer institusjonelle investorer bevege seg inn direkte gjennom handel av kryptovaluta i tiden frem over kan det gi momentum for bulls(Red.anm. Positive kjøpere).

Leave a comment