Det har vært en begivenhetsfull uke. Da sist fredagsanalyse ble skrevet hoppet Bitcoin opp over 1000 dollar i pris på en time. Siden den gang har Bitcoin og markedet generelt sett brutt mye teknisk motstand og gått jevnt opp.

Den siste uken har markedsverdien til alle kryptovalutaene økt med omtrent 14,5 %. Økningen har for det meste vært gjevn hele uken. Bitcoin er opp 5 % denne uken. Ethereum er de siste syv dagene opp 15,5 %. En rekke alt-coins har hatt en formidabel økning den siste uken. Blant de ti største kryptovalutaene er det Stellar og Bitcoin Cash som får den største prosentvise oppgangen. De er opp nesten 45 % begge to. IOTA og Cardano følger tett etter med 36 % økning hver.

Bitcoin sin dominanse minker. I beartrender har Bitcoin en tendens til å øke markedsdominansen sin, mens når markedet øker er det som regel alt-coins som får de største prosentvise oppgangene. Bitcoins markedsandel har gått ned 3,5 prosentpoeng til 38,5 %. Dette er en prosenvis nedgang på 8,3 %.

Bryter teknisk motstand

Bitcoin fikk en skikkelig pump i dag hvor den vokste forbi 8,460 dollar etter en økning på over 200 dollar på en halvtime. Dette var det høyeste nivået 15. april og en viktig motstand. Dette førte til at Bitcoin gikk over fra en nedadgående teknisk trend, til en positiv. Dette kan fort føre til en videre oppgang og er et viktig teknisk signal for bulls. Det skal sies at det er flere viktige motstander fremover dersom vi skal være på vei mot markedsverdien i desember, men at Bitcoin bryter ut av en negativ trend er et viktig signal. Hadde Bitcoin gått andre veien hadde nivået rundt 6,500 dollar vært kritisk støtte – men heldigvis peker pilene opp nå.

Ripple bryter også en viktig motstand i dag når kryptovalutaen gikk over 0.83 dollar. Dette kan fort bety en oppgang opp mot en dollar. Det er ikke bare Bitcoin og Ripple som bryter viktige tekniske barrierer for videre oppgang. Bitcoin Cash har i dag en oppgang på nesten 15 prosent det siste døgnet og bryter over 1000 dollar – og enda viktigere motstanden ved 1080 dollar. Bitcoin Cash handles i skrivende øyeblikk for 1100 dollar.

IMF-sjefen er positiv til kryptovaluta

I løpet av uken har det ikke vært noen store og dominerende nyheter som har presset prisene ned. Prisene fikk immidlertid seg et løft da IMF-sjefen Christine Lagarde publiserte et blogginnlegg hvor hun lovpriset blockchainteknologi – og ikke minst trakk frem flere positive sider med kryptovaluta.

Hun uttalte at det ikke var noe poeng i å hverken svartmale eller lovprise kryptovaluta – men viktig å se på teknologien bak og se hvilke fordeler kryptovaluta kan bringe inn i finansverden. Hun trakk fram lave transaksjonskostnader og raske betalinger blant annet.

IMF holdt denne uken sitt årlige vårmøte hvor sentralbanksjefer og finansministre fra de 198 medlemslandene møttes. Et av temaene som ble diskutert var kryptovaluta. Det har ikke kommet mye detaljert informasjon om hva som kom frem under diskusjonen om kryptovaluta, men Lagarde sine kommentarer i forkant var en positiv start.

IMF er et viktig fora for pengepolitikken og utviklingen. Det er en seier for kryptovaluta at Lagarde uttaler seg slik hun gjør. Hun er vanligvis kjent som en svært konservativ dame og har vært kjent for å ta bankene og finanssystemet i forsvar. Det var nettopp dette hun gjorde for litt over en måned siden da hun langet ut mot kryptovalutas “mørke sider”. Dersom frontkvinnen i IMF har nyansert sitt syn er dette ikke annet enn positivt.

Hva skal til for at institusjonelle penger pøses inn?

En av de kritiske områdene som må løses for at Bitcoin og de andre kryptovalutaene skal nå de mange høye spådommene er at institusjonelle investorer i større grad våger å spytte inn penger i ulike valutaer. Dessverre er det en stund til dette vil skje. Et av problemene er sikkerheten til ulike wallets og ytre systemer du må bruke for å eie og handle kryptovaluta. For å få store penger inn trenger sikkerhetssystemene å bedres. Risikoen for store svingninger er ikke det som dytter fra de store pengene – men risikoen for å miste dem gjennom hacking og tyveri. Desentraliserte kryptobørser kan muligens hjelpe på dette – og de er på fremmarsj.

Bitcoin og kryptovaluta har langt på vei blitt et normalisert investeringsobjekt – som alle kjenner til. Det er kritisk at store penger spyttes inn på sikt for å nå nye høyder. Skal ordinære fond inkludere eksempelvis Bitcoin eller Ethereum i sine porteføljer er det en nødvendighet at de kan være helt sikre på at pengene er trygge. De kan ikke risikere å miste penger de ikke eier og stå ansvarlig for dette.

Klare tegn på at bunnen er nådd

Både rent teknisk og nyhetsmessig kan det virke som bunnen i markedet er nådd. Det er klare tekniske tegn som kan sende markedet opp etter en lang nedadgående trend. Samtidig ser vi mer positive nyheter i lys av ulike staters tilnærming til kryptovaluta. Det er ikke lenge siden G20-møtet inntok en relativt passiv, men ikke negativ holdning til kryptovaluta. Flere og flere stater ser ikke på å innføre reguleringer med mål om å undertrykke kryptovaluta og blockchainteknologi – tvert om – de ser på reguleringer som normaliserer det og fremmer det innenfor trygge rammer.

Denne nye holdningen fra både organisasjoner som IMF, men også land, kan fremme adopsjon. Reguleringer er et bra tegn – så lenge de ikke har som mål å hindre bruken av kryptovaluta. Dersom reguleringer fremmer bruk, men hindrer at folk blir lurt og svindlet, vil dette øke massene som ønsker å kjøpe kryptovaluta. Det er i bunn og grunn en normalisering. Reguleringer er ikke negativt – det viser bare at kryptovaluta er kommet for å bli.

Vi skal være forsiktig med å friskemelde markedet helt, men det skal mye til for at Bitcoin faller under 6,500 dollar i lys av at vi gikk inn i en bulltrend i dag. Klarer Bitcoin og de andre kryptovalutaene og holde momentum vil det bli dannet nye støttenivåer langt over 6,500 dollar. Vi må langt høyere for å se tekniske signaler som kan sende kryptovaluta opp på et nivå som det var rett før det smalt ved nyåret, men det er godt mulig dersom momentum blir holdt og nyhetsbildet ikke ødelegger.

Leave a comment