Schibsted er norges største medieselskap og eier fem av landets ti største aviser som VG og Aftenposten. I høst ansatte de en blockchainsjef og er godt i gang med deres første prosjekt.

Mediekonsernet har lenge satset på ny teknologi i medieverden. I høst ansatte selskapet Fredrik Haga som blockchainekspert. Målet med ansettelsen var å eksperimentere med teknologien og se på hvordan de kan påvirke Schibsteds kjerneområder som medier og annonsering. Nå skal blockchainprosjektet til Schibsted bært frukter.

Schibsted har utviklet tjenesten Helthjem som er en leveringstjeneste som sender pakker og post helt hjem til mottakeren og utløser betaling ved hjelp av smartkontrakter på Ethereums blockchain.

Ifølge Haga er det største problemet med tjenesten at få bruker Ethereum. Til E24 sier han at produktet kunne blitt lansert og satt i produksjon om det ikke var for at alt for få vet hva Ethereum er og bruker det aktivt. Haga mener derimot at mange undervurderer hvor fort produkter basert på smartkontrakter – som hovedsakelig fungerer på Ethereums blockchain – kan bli en realitet. Han tror det kan ta noen år før tjenestene han og Schibsted nå utvikler ved bruk av blockchainteknologi blir stort og mulig å slippe på markedet i stor skala.

Den nyutviklede tjenesten Helthjem er utviklet ved hjelp av selskapet Distrubution Innovations(DI) som eies av Schibsted og Amedia.

Teknologisjefen i DI, Frode Finnes Larsen, sier at blockchainsatsingen har støtte fra øverste hold selv om selskapet ikke ser for seg å tjene penger på prosjektene som utvikles med det første.

Han mener at blockchainteknologien effektiviserer og gjør tjenester slik som Helthjem billigere. Blant annet fjerner smartkontraktene i Helthjem behovet for avregningskontorer som sikrer at sender får betalt og at mottaker betaler for posten. Slik sett fjerner det et mellomledd – i likhet med at kryptovaluta som betalingsmiddel fjerner banken som et mellomledd.

Larsen mener at blockchainteknologi er det viktigste teknologifeltet selskapet jobber med for øyeblikket. Ettersom logistikknettverk blir mer og mer avanserte med tiden – og at prosessene blir stadig mer komplekse – tror ikke Larsen at en kan klare denne utviklingen uten å bruke blockchainteknologi.

 

Leave a comment