Forrige måned skrev Kryptomagasinet om hvordan selskapet Digital Gruveindsutri har endret kontraktene til kunder etter de er inngått for å ikke tape penger i nedgangsmarkedet. Vi har regnet ut hvor mye som skal til for at miningpakkene som selges blir lønnsomme.

Kryptomagasinet har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med selskapet de siste ukene, uten å lykkes. Flere mail har blitt sendt for å få svar på ulike spørsmål, men svarene fra selskapet har uteblitt.

Her kan du lese saken fra forrige måned.

Miningindustrien sliter for øyeblikket. Det enorme prisfallet etter nyttår kombinert med høyere vanskelighetsgrad har gjort at miningmaskiner som for kort tid siden var svært profitable nå omtrent ikke lenger er lønnsomme. I det private miningmarkedet ser vi at flere og flere selger utstyret sitt på brukplattformer som Finn.no. Det er imidlertid stor forskjell på amatørmarkedet og det profesjonelle. Amatørminere med rigger hjemme har mulighet til å gå i minus i vente av at markedet skal opp, men bedriftene som tilbyr miningpakker er avhengig av å kunne veksle om kryptovaluta for å dekke løpende utgifter og skatt. Dette har gjort at svært mange aktører globalt har gått dukken eller sliter økonomisk nå.

Selger nesten garanterte tapskontrakter – hvor du betaler mer i gebyr enn du tjener i måneden

Etter gjentatte mail til Digital Gruveindustri har selskapet unngått å svare på spørsmål – både av kritisk sort – men også generelle spørsmål om vanlig drift.

Digital Gruveindustri selger kontrakter med Bitmain-produserte Antminer S9 med 13.5 TH kraft. I avtalevilkårene som nylig ble endret oppgir selskapet at kunden betaler for varen – hvor prisen er 29.990,- for drift et år – i tilegg til at det må betales et gebyr for drift. Dette gebyret oppgis som 0,4 kroner per 100 GH per dag. Det vil si at du betaler 1674,- kroner per måned i gebyr for at de skal drifte maskinen. En Antminer S9 vil i snitt produsere 0.029 Bitcoin i måneden med dagens vanskelighetsgrad. Dette tilsvarer 1524,- kroner med dagens pris. Du betaler altså 150 kroner mer i avgifter per måned enn maskinen gir deg gevinst.

-Miningindustrien som selger slike pakkeløsninger retter seg mot folk som ikke kan så mye om mining av kryptovaluta. Det er sleipt å skulle oppgi avgifter på den måten at kunden selv må regne seg frem til hva de må betale for pakkene de kjøper. Dette er forsåvidt veldig i gråsonen av hva som er lov. Det er ikke tilfeldig at de gjør det slik. Mange vil nok tenke at gebyrene er små, og vet gjerne ikke forskjellen på gigahash og terrahash, men i realiteten er gebryet større enn nåværende inntjening, sier “Marius”, som vi også intervjuet i sist sak om Digital Gruveindustri. Han ønsker fortsatt å være anonym.

I en mail til forbukertilsynet har vi prøvd å få klarhet i hvordan regelverket for prising av tjenester fungerer. I et svar skriver forbrukertilsynet; “Ifølge prisopplysningsforskriften skal alle tjenester vise den totale prisen for kontrakter som inngås. Ulike tjenester som fungerer på abonnementsbasis må oppgi total pris for kontrakten som inngås.”

I følge avtalevilkårene vil du for et års drift betale totalt 50.078 kroner for en kontrakt – selv om du selv må frem med kalkulatoren selv for å få den totale prisen. Maskinens levetid angir de som omtrent et og et halvt år. I avtalevilkårene står det imidlertid ikke hva som er prisen utover det året de oppgir de vil drifte maskinen. Vi har prøvd å få klarhet i dette uten at selkapet har ønsket å svare på våre spørsmål.

Det siste året har vanskelighetsgraden for mining av Bitcoin i snitt økt 17,5 % per måned. Vi har regnet ut hvor mye prisen på Bitcoin må stige for at du skal gå i break-even på en slik kontrakt dersom vanskelighetsgraden øker like mye i snitt hver måned som det foregående året. Her er regnskapet. Klikk inn på bildet for å se detaljert.

 

 

 

 

 

Dersom utviklingen i vanskelighet vil øke like mye neste år må prisen på Bitcoin øke til 1 266 337 kroner – omtrent 161 500 dollar – for at du i det hele tatt ikke skal tape penger på kontrakten det neste året. Det er en økning på 2 300% fra dagens pris.

 

Leave a comment